Hrozí vám ve vztahu požár?

Je za 5 minut 12 a vztah se začíná rozpadat. Jenže to je patrné až teď, když se ke svazku blíží dáma v černém s ostrou kosou. Už už se napřahuje partnerské pouto rozetnout...

 …. a většinou až nyní se v mysli objeví otázka - jak mám sakra tenhle vztah zachránit?

Zachraňovat polorozbořený vztah je velká výzva a podaří se to jen někomu. Ono uhasit požár, který hoří klidně i dlouhá léta, není žádná legrace. A začít s jeho hašením, když už oheň olizuje palce u nohou, není tedy sranda už vůbec. :-) 

Mám jeden návrh, jak požáru, který spálí vše hezké, předejít. Chovat se ve vztahu pořád jako na jeho začátku - kdyby se k sobě oba chovali stejně, jako když spolu začínali, s velkou pravděpodobností by k žádnému konci nedošlo. 

Kde nastávají ty největší změny, které vedou k požáru biblických rozměrů? U pozornosti a péče. Na začátku se jeden druhému věnují z celého srdce. Zajímají se o partnera a jeho život. Ptají se s opravdovým zájmem. Investují do sebe pozornost, energii i čas. Pečují o svá těla a duše. I maličkostmi. Nezištně z čisté radosti.

Po pár letech soužití ovšem manželka začíná splývat v kuchyni s lednicí a z manžela se stává jen otravný generátor peněz pro děti a hypotéku. Snaha pozvolna upadá s tím, jak uvěří iluzi - už mám partnera jistého. A kde je jistota, upadá zájem i pozornost a kde není pozornost, nemůže láska dlouho vydržet … a přesně takhle vznikají jiskry, které ve finále spálí celý les.

Pokud se i vy chcete vyhnout zkázonosným plamenům a mít příjemný a plný svazek, neusínejte na vavřínech, že vztah je hezký a už je konečně hotovo. Vztah není stav (nikdy nebude hotovo), ale proces. Aby fungoval a plnil oběma jejich potřeby i srdce, je potřeba do něj neustále investovat svou pozornost, čas i životní energii. 

Jak o partnera pečujete a kolik pozornosti mu dnes ze srdce dáváte?

Udělejte si svou malou vztahovou revizi - jak jste se chovali na začátku a jak se chováte dnes? Jakým partnerem jste dnes vy a jakým jste byli, když jste začínali? Co přesně se změnilo a proč? Dopřejte si čas v klidu a tichu a upřímně si předchozí otázky zodpovězte.

Buďte ve vztahu přítomní nejen tělem, ale i duchem - svou pozorností. Buďte vynalézaví a aktivní, hledejte nové cesty, jak si vztah zpříjemnit. Jakmile přestanete, skončíte jako Jan Hus.

Autor: Aleš Vavřinec | úterý 14.3.2017 18:03 | karma článku: 12,36 | přečteno: 559x
  • Další články autora

Aleš Vavřinec

Vzepři se vnitřní malosti!

15.7.2022 v 6:45 | Karma: 8,38

Aleš Vavřinec

Do školy? Díky, raději ne ...

14.7.2022 v 12:54 | Karma: 17,10

Aleš Vavřinec

Štěstí se nedá vytvořit

11.5.2022 v 15:05 | Karma: 8,80

Aleš Vavřinec

Mužská láska

3.5.2022 v 13:06 | Karma: 13,07
  • Počet článků 98
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 977x
Vedu muže k jejich vnitřní síle a smyslu života. Individuálně i skupinově. Tvořím videa a podcasty - vzmuz.se

alesismail.cz

 

 

Seznam rubrik