Jak se z muže vyrábí Emoční Kastrát

Citlivý chlap. Co Vás napadne jako první, když tyhle slova vidíte nebo uslyšíte? Co si o daném chlapovi pomyslíte, když se dozvíte, že je citlivý?

 Mnozí nic hezkého, napadne je slaboch a chudák, který to nikam nedotáhne. Celá naše společnost vytváří kult necitlivého muže – emočního kastráta. Kult výkonnosti, kde na city, citlivost a prožívání u chlapů není čas. Je tu přece tolik důležitějších věcí, kterých musí dosáhnout a kde city jen překáží. Skvělé známky, skvělé vzdělání, skvělá práce a mzda, skvělá postava – prostě jen ty nejlepší výsledky a výkony.

 

Jak to celé vzniká?

 

Když se procházím nebo cestuji po Čechách, až moc často jsem svědkem jevu, který malé chlapce nenápadně, ale nemilosrdně kastruje. Kastruje jejich schopnost prožívat a být ve spojení sám se sebou. Kastruje jejich schopnost být přímý, otevřený a milující. Kastruje jejich schopnost se otevřeně beze strachu projevovat. Zbavuje je jejich mužské síly a zasévá do nich mindráky.

 

Ukázněné maminky a tatínkové, babičky a dědečkové cíleně utlumují (rozumějte vychovávají) projevy svých synků a snad ani netuší, jaké peklo jim tím připravují. Klučina v parku běhá a radostně pokřikuje. Reakce? Uklidni se a nech toho. Klučina nesouhlasí nebo se vzteká? Uklidni se a nech toho. Klučina brečí? Uklidni se a nech toho. Klučina je hlasitější než si rodiče usmyslí? Uklidni se a nech toho. Buď poslušný a hodný.

 

Musím se změnit, jinak mě nepřijmou

 

Jak si to hoch interpretuje? Nemohu si dovolit být přirozený a svobodně se projevovat. Nemají mě s těmito projevy rádi. Takhle nejsem a nebudu přijatý. Musím se změnit a přijatý budu. A tak to udělá. Uklidní se a nechá toho. Následky jsou devastující.

 

Chybějící sebeláska, odmítnutí sebe sama a svých citů, malá sebedůvěra a sebevědomí, pocit nedostatečnosti, deprese a úzkosti. Z kluků vyrůstají uzavření chlapi bez bohatého vnitřního prožívání. Chlapi odříznutí sami od sebe, chladní k sobě i k ostatním. Chlapi navyklí na bezmoc a omezený život. Chlapi zvyklí se neprojevovat. Sebekritičtí chlapi plní nejistoty a pochyb. Bojácní chlapi bez koulí a bez srdce.

 

Jak se Honza osvobodil

 

Stejný příběh jako u Honzy. Honza byl velmi milý a úspěšný klient, který přišel s tím, že chce pomoci  odbourat blok při seznamování a posílit sebevědomí. Pamatuji si, jak za mnou přišel na úvodní sezení, usadil se na křeslo a omluvil se –  začal si mazat ukazováček a palec mastičkou. Nedalo mi to a zeptal jsem se, co se stalo. Honza bez mrknutí oka začal líčit, jak se spálil o hrnec, když cedil vařící těstoviny. Prostě chytl hrnec do ruky a držel, dokud nebylo vše hotovo.

 

Proč jste hrnec nepoložil, když to začalo bolet a pálit? Zadíval se na mě s lehce nechápavým výrazem a řekl mi památnou větu – no přece to vydržím, ne? Ještě chvíli jsme se o tom bavili, než si Honza uvědomil, jak moc necitlivý k sobě je – nejen při vaření. V osobním i pracovním životě. Jak moc je v životě zvyklý to nepříjemné vydržet, i když je to zcela zbytečné. Jako malý kluk se naučil sám sebe potlačovat tak dokonale, že i pitomé špagety byly důležitější než on. 

 

Když pukne brnění, začíná život

 

Když si to uvědomil, rozbrečel se. Byl to pláč velké úlevy, úplně jsem cítil jak v něm puklo velké omezující brnění a v podobě slz ho opouštělo. Začal ze sebe vypouštět to, co v něm bylo po léta pečlivě udusáno. Co následovalo, byl postupný, leč zcela zásadní osobní přerod, cesta k sobě, cesta k vnitřnímu chlapovi, bojovníkovi.

 

Počátek objevování svojí přirozenosti, objevování svobody a vlastní síly. Byla radost celý proces sledovat a být mu nápomocen. Najednou bylo mnohem lehčí kráčet světem s otevřeným hledím. Beze strachu a pochyb sám o sobě. Sebevědomí narostlo. Otevřel se světu a ženy se otevřely jemu. 

 

V ulitě Vás štěstí nepotká

 

Jak jste spokojeni se svým prožíváním, otevřeností a autenticitou Vy? Pokud ne – vylezte z ulity a změňte to. Honza se vydal na cestu, na kterou by se měl vydat každý chlap, který se chce osvobodit od omezujících bloků. Každý, kdo chce být nejen bojovník, ale i milovník. Každý, kdo se chce přestat vědomě či podvědomě potlačovat. Každý, kdo si chce dovolit cítit sám sebe, cítit svou ženu i děti, cítit a vnímat svět jako jedno velké pulzující místo plné života a radosti. Každý, kdo chce v sobě cítit tu hřejivou sílu, která slouží nejen jemu, ale i blízkým. Každý, kdo chce žít naplno, ne pouze přežívat.

Autor: Aleš Vavřinec | úterý 28.2.2017 9:25 | karma článku: 31,08 | přečteno: 5518x