Proč se lidem nedaří zhubnout

Dnes se s vámi chci podělit o jednu zásadní a velmi rozšířenou příčinu, proč se lidem nedaří zhubnout a mít tělo podle svých představ.

Snad každý byl někdy v průběhu života nespokojený s tím, jak vypadá a kolik na sobě nosí zbytečné váhy. O hubnutí se dnes a denně pokouší celá armády jedlíků a stal se z toho obrovský byznys. Někomu to jde lépe, někomu o poznání hůře. Lidé se snaží dodržovat zdravý a pestrý jídelníček. Mají sestavený cvičební plán, utratili za svou snahu desítky tisíc …. ale trvalé snížení váhy se zdá býti pořád v nedohlednu. Proč?

Hubnutí má 3 pilíře - stravu, pohyb a ten nejdůležitější - psychiku. Pokud se zaměříme jen na jednu nebo dvě, pravděpodobnost, že zhubneme a váhu si udržíme trvale, je velmi malá. Z mých zkušeností je to ale právě psychika, kterou lidé při hubnutí nejčastěji opomíjí. 

Proč se tedy někomu nepodaří i přes urputnou snahu?

Sám jsem zhubnul 38kg a vím, jak důležitou roli hraje naše podvědomí a naše přesvědčení (a to jak nahlížíme sami na sebe) v něm uložené. Mnozí si podvědomě nedovolují zhubnout a cítit se ve vlastním těle dobře a být na sebe hrdí. Protože někde uvnitř v hloubi duše věří tomu, že si to nezaslouží. Často se za něco podvědomě obviňují …. a ten, kdo se obviňuje si přece nedovolí vypadat skvěle. 

Sami sebe podceňují nebo trpí nízkým sebevědomím a sebedůvěrou. Neváží si sami sebe a nepovažují se za hodnotné a důležité bytosti. To všechno mohou být bariéry mezi nimi a štíhlým tělem. 

Kýženou a pozitivní změnu si sami v sobě blokují. Dostávají se do vnitřního konfliktu - vědomě si přejí zhubnout, ale podvědomě si to zakazují. A podvědomí je král, který ve finále rozhodne … 

Cestou z tohoto začarovaného kruhu není hledat další hubnoucí metodu, ani se dál obviňovat za to, že se mi to nedaří, to jen prohlubuje pocit selhání a neúspěchu. :-) 

Cestu vidím v tom najít si na sebe čas a chvilku klidu. Na moment se zastavit a vystoupit z hubnoucího maratonu. Podívat se důsledně na příčiny, proč si nedovoluji zhubnout a proč si to zakazuji? Odhalit ten moment, kdy bych si to už konečně dovolil? Jak a co by se v mém životě muselo změnit? Už toto samotné uvědomění, proč sám sobě stojím v cestě, přináší obrovskou úlevu a umí nastartovat pozitivní změnu. :-) Věřím, že vždycky existuje cesta, jde jen o to ji objevit a vydat se po ní.

Autor: Aleš Vavřinec | pondělí 13.2.2017 10:42 | karma článku: 13,60 | přečteno: 1164x
  • Další články autora

Aleš Vavřinec

Vzepři se vnitřní malosti!

15.7.2022 v 6:45 | Karma: 8,38

Aleš Vavřinec

Do školy? Díky, raději ne ...

14.7.2022 v 12:54 | Karma: 17,10

Aleš Vavřinec

Štěstí se nedá vytvořit

11.5.2022 v 15:05 | Karma: 8,80

Aleš Vavřinec

Mužská láska

3.5.2022 v 13:06 | Karma: 13,07
  • Počet článků 98
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 977x
Vedu muže k jejich vnitřní síle a smyslu života. Individuálně i skupinově. Tvořím videa a podcasty - vzmuz.se

alesismail.cz

 

 

Seznam rubrik