Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Proč není moudré se srovnávat s druhými ani se sebou

Včera do mě narazil jeden citát - neporovnávej se s ostatními, porovnávej se jen sám se sebou a s tím, jaký jsi byl v minulosti. Já si teda myslím, že naše společnost je porovnáváním posedlá a lehce ubrat by jí prospělo.

Porovnávat se s ostatními je předem prohraný boj, to ještě trvalé štěstí, pocit úspěchu nebo uspokojení nikomu nepřineslo.
Porovnávat se sám se sebou a svým minulým já je mezi mnohými lidmi vnímáno jako cesta k sebe - zdokonalení a k osobnímu růstu. A určitě jsou v životě momenty, kdy to dočasně může posloužit, ale udělat si z toho životní styl mi nepřijde moudré.
Jde o to, co chceme v životě kultivovat, posilovat a rozvíjet. Jestli svoje velké (autentické/opravdové/skutečné) JÁ nebo ego.
Ego miluje porovnávání, protože skrz srovnávání s ostatními touží získat hřejivý pocit, že je lepší než druzí, že je chytřejší, vyspělejší, úspěšnější, silnější ... celkově úžasnější.
To mu dává pocit vyšší hodnoty a ceny, nenahraditelnosti a to zase egu přináší pocit jistoty a bezpečí - jen tak mě budou milovat a vážit si mě.
Ego k tomu vždycky potřebuje druhé lidi, samo o sobě je v podstatě nejisté, křehké, zranitelné, trpí rozličnými komplexy nedostatečnosti (ano často překrytými právě myšlenkami - jsem lepší než ostatní).
Ego protřelé světem osobního rozvoje zjistilo, že porovnávat se s druhými není dobré a tak se začne porovnávat se svým minulými verzemi - dnes jsem lepší, než jsem byl včera.
A jak jsem napsal - někdy a někde je to přínosná technika, udělat si z ní ale celoživotní nástroj, štěstí ani vyrovnanost nepřinese.
Porovnávání (jedno s kým) vždy vede především k posilování ega - tedy té úzkostné, křehké a nejisté psychologické struktury uvnitř nás, která je tak náchylná k obavám a pochybám.
Pokud tuto strukturu donekonečna krmíme svou pozorností a posilujeme, posilujeme tím také vlastní sklony k pochybování o sobě, k nejistotám a pocitům nedostatečnosti.
Pokud je v našem prožívání a životě ego dominantní řídící silou, máme problém - nebudeme se nikdy cítit dobře, nebudeme umět zrale fungovat ve vztazích; spontánní radost bez zásluh, hravost a uvolněné bytí bude v našem životě vysoce nedostatkové zboží.
Místo toho budeme lapeni v touze svůj život, partnerky, štěstí i úspěch kontrolovat. Ego se snaží řídit a mít kontrolu nad Životem a tragicky a úplně v tom selhává. Kontrola nás svazuje, bere nám svobodu a možnost být sami sebou.
Navíc ... ego sice umí najít ve svém okolí, někoho, kdo je na tom aspoň o fous hůř a v porovnání s ním si dokázat svou nadřazenost, ale taky dokáže najít 5 úspěšnějších, kterým se daří lépe - pak ego aktivuje vnitřního kritika a soudce a je po pěkném odpoledni (a životě).
Ego je ve své podstatě omezené, je to vlastně jen shluk myšlenek postrádající vnitřní sílu, oporu, klid a mír. Proto se podporovat v neustálém porovnávání se sebou není to nejmoudřejší, co si můžeme udělat.
Ego si ale nezaslouží naše pohrdání nebo odsouzení, nemusí se nad ním pohoršovat, je to naše přirozená část, pouze ji nemusíme následovat a nemusíme se jím nechat ovládat.
Trvalé porovnávání a krmení ega plodí jen ne-štěstí.
Navíc ... pokud uvízneme v porovnávání a klidně i se záměrem stát se lepším/silnějším mužem, paradoxně se tím oslabujeme, protože ego a jeho srovnávání nás nenápadně odvádí od skutečného zdroje naší síly a štěstí.
A to je naše velké JÁ. To v nás, co se nepotřebuje s nikým a s ničím srovnávat, co neprožívá pochyby a nejistoty, co netrpí nedostatečností, slabostí a nekonečnou touhou být lepší (než druzí), co nemá potřebu bojovat ani vítězit nebo si dokazovat svou cenu, sílu, moc a hodnotu, co nemá ambice kontrolovat a strachovat se o život, věci a budoucnost.
Velké JÁ je náš zdroj - vnitřní mužské síly, smyslu, hojnosti, radosti, zdraví, úspěchu. Je to všechno, co máme. Je to prapodstata toho, kým každý z nás je. Prastarý základ naší bytosti.
Bohužel velké JÁ je u drtivé většiny mužů (i žen) zapomenuté, bez pozornosti a zájmu. Všichni krmí ego, proto tolik lidí trpí. Celý moderní společenský systém je postavený na posilování a dominanci ega.
Žít primárně z ega je jako žít celý život potmě.
Poznání a objevení JÁ, vnitřní kontakt s JÁ mění život. Umožňuje  muži žít na nové úrovni vědomí, umožňuje mu ponořit se do znovu - objevené vnitřní síly a klidu. To je základ skutečného sebe - vědomí.
Skutečně být sám sebou a žít svůj život ze sebe, pro sebe a podle sebe.
Objevit, kdo jsem za svými maskami a naučenými vzorci myšlení a chování. Vyjadřovat svou mužskou energii upřímně a svobodně. Žít uvolněně, radostně a lehce. S hlubokým smyslem a přesahem.
Pak není důvod se srovnávat.
 

Autor: Aleš Vavřinec | úterý 28.6.2022 13:23 | karma článku: 10,17 | přečteno: 269x
  • Další články autora

Aleš Vavřinec

Muži potřebují opustit svou vnitřní tvrdost

Přílišná vnitřní tvrdost muže ubíjí. Tvrdost totiž taky znamená zatvrdlost, zatuhnutí, zamrzlost. To už nezní tak sexy, co?

19.8.2022 v 13:51 | Karma: 9,50 | Přečteno: 322x | Diskuse| Společnost

Aleš Vavřinec

Co všechno musíš udělat, aby ses měl rád?

Naučil ses, že láska není zadarmo. Naprogramovali tě, že si ji musíš zasloužit, že se kvůli ní musíš měnit a změnit. Naučil ses popírat sám sebe, potlačovat to, kdo jsi. Naučil ses svoje pravé Já schovávat ve stínu.

1.8.2022 v 7:07 | Karma: 11,27 | Přečteno: 317x | Diskuse| Společnost

Aleš Vavřinec

Vzepři se vnitřní malosti!

Nikdo není větší než ty. A ty nejsi menší než kdokoli jiný. Nevěř tomu vnitřnímu hlasu, který tě o tom přesvědčuje, když stojíš tvář tvář autoritě nebo někomu (z tvého pohledu) úspěšnějšímu.

15.7.2022 v 6:45 | Karma: 8,38 | Přečteno: 248x | Diskuse| Společnost

Aleš Vavřinec

Do školy? Díky, raději ne ...

Bavil jsem se s jedním učitelem o alternativním vzdělávání, když jsem řekl, že syn chodí do velmi originální lesní školky, zpozorněl. Zeptal se mě - co budete dělat, až narazí na státní školství? Nebude to pro něj šok?

14.7.2022 v 12:54 | Karma: 17,10 | Přečteno: 856x | Diskuse| Společnost

Aleš Vavřinec

Co ženy milují na mužích #6 - Sebevědomí

Skutečné sebevědomí je v mužském světě vysoce nedostatkové zboží. Většina mužů, kteří po něm touží, nemíří přesně. Nemíří k jádru, ale následují iluzi a společenskou představu toho, jak by sebevědomí mělo vypadat ...

23.6.2022 v 10:48 | Karma: 7,56 | Přečteno: 336x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Hamás zveřejnil video Američana a Izraelce unesených v říjnu loňského roku

27. dubna 2024  19:18,  aktualizováno  21:55

Palestinské hnutí Hamás v sobotu zveřejnilo video zachycující dva z rukojmích, které uneslo při...

Trumpova potenciální viceprezidentka zastřelila fenu. Byla nevychovaná, napsala

27. dubna 2024  21:46

Guvernérka Jižní Dakoty Kristi Noemová, kterou by si exprezident a předpokládaný republikánský...

Rusko útočilo na zařízení, která zajišťují dodávky plynu do EU, řekl Zelenskyj

27. dubna 2024  20:14,  aktualizováno  20:33

Sledujeme online Sobotní vzdušný útok ruských sil na energetickou infrastrukturu Ukrajiny cílil na plynárenská...

Povolení stavby do měsíce a online. Úředníci v obavách, mezi stavaři skepse

27. dubna 2024

Premium Místo obíhání stavebních úřadů a shánění razítek k povolení stavby nebo rekonstrukce bude lidem...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 98
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 977x
Vedu muže k jejich vnitřní síle a smyslu života. Individuálně i skupinově. Tvořím videa a podcasty - vzmuz.se

alesismail.cz

 

 

Seznam rubrik