Co ženy milují na mužích #2 - Zodpovědnost

23. 05. 2022 16:27:21
Ženy si moc nelibují v chlápcích, kteří nedrží slovo, kteří často převlékají plášť svých postojů nebo kteří se vyhýbají udělat jasné rozhodnutí a nést za něj plnou zodpovědnost.

S takovými chlápky to není žádný med - ve vztazích s nimi chybí důvěra, otevřenost, vyrovnané partnerství, opora a klidná a vřelá domácí atmosféra.

Nezodpovědný muž nevědomě tlačí svou ženu do toho, aby ona byla zodpovědná za oba - za celý vztah i jeho prožívání.

To není hezká věc a také do vztahu nepřináší nic moc dobrého. Zralá žena se takovému chlápkovi buď obloukem vyhne nebo je s ním rychle hotová, když zjistí, že se od ní čeká spíš role maminky než manželky.

Ženy od nás, mužů, nechtějí jenom to, abychom byli zodpovědní na "provozní" (povrchnější) úrovni života - abychom dodrželi, co slíbíme a plnili dohody. Abychom to přimontování poličky neodkládali půl roku s vysvětlením, že už zítra se na to vrhneme (jenže nám do toho vždycky něco vleze).

Ještě víc chtějí, abychom za sebe byli zodpovědní na duševní, mentální a emocionální úrovni.

Takhle hezky napsané to je úplně jasné, bohužel v životě to většině z nás už tak jasné není.

Když nám naše žena řekne něco, co se nás dotkne, co nás zabolí, kdy cítíme ponížení, ublížení, nepochopení, odmítnutí, vztek, nerespekt, neúctu, zklamání, je nejsnazší si říct - "ublížila si mi, dotkla ses mě, za to, jak se se teď cítím, můžeš ty - ty jsi zdroj mého neštěstí a frustrace."

Tohle je pravděpodobně nejrozšířenější přístup ve vztazích - obviňování a přehazování vlastní zodpovědnosti na partnerku.

A je to přesně něco, čím od sebe muž ženu na hluboké a nevědomé úrovni odhání a čím se před ní dělá slabým, malým a nepřitažlivým.

Vlastně jí tím říká - "moje ženo, změň se, postarej se o moje pocity, postarej se, abych se cítil hezky a příjemně, to je tvoje zodpovědnost."

Taky jí ještě říká - "nad svými emocemi nemám pražádnou moc, jsem loutka svých nevědomých programů a vnitřních proudů, proto se, ženo moje, pořádně kontroluj a snaž, aby se to už neopakovalo a já jsem necítil to, co se mi nelíbí."


Může si v hloubi duše žena takového muže vážit? Může mu věřit a otevřít se mu (nejen duševně, ale i fyzicky/sexuálně)? Může ho milovat a cítit se milovaná?

No ... těžko. Protože z takového muže cítí, že se vyhýbá, že se bojí a před svým strachem utíká. Cítí, že se muž staví do role oběti a to je fakt hodně ne-sexy a hodně znejišťující.

Proto pokud chceme mít přínosné vztahy a fakt dobrý život, musíme zcela bezpodmínečně převzít 100% zodpovědnost za svoje emoce, pocity a vnitřní stavy.

Náš vnitřní svět je náš. Pokud v něm prožíváme bolest, je dobré se zeptat - kdo tu bolest prožívá? Já. Kde se ta bolest vyskytuje? Uvnitř mě.

Takže, kdo je za ní zodpovědný? Já. A pozor, to neznamená, že je to moje vina. Koncept viny je nutné překročit a uvědomit si, že nikomu nepomůže, pokud místo ženy začne muž obviňovat sebe. Vina je na ..., ať už míří na kohokoli. Ničemu nepomáhá a nefunguje.

Zodpovědnost není vina. Vlastně je to úplný opak.

Když muž přijme zodpovědnost za sebe, uvidí, proč se ho určitá slova dotýkají, proč se v určitých situacích cítí, jak se cítí a prožívá zrovna to, co prožívá.

Když se muže něco snadno dotkne, něco ho v komunikaci zraní, neznamená to automaticky, že ho žena úmyslně zranila, že ona mu ublížila. Ona se "jen" dotkla jeho citlivého místa. (samozřejmě nastávají i scénáře, kdy se partneři zraňují cíleně, ale o tom jindy)

Dotkla se jeho otevřené emocionální rány (nejspíš staré a ignorované) a proto to bolí, proto se okamžitě objeví negativní myšlenky a těžké emoce. Proto se hned objeví hněv a agrese namířená na ženu - "viníka".

Představte si malého kluka, kterého nějakým způsobem jeho máma ponížila. Kluk jednou dospěje a jeho vnitřní ponížení dospěje s ním. Sice odsunuté do hlubin podvědomí, stále ale při chuti a síle mu mluvit do života.

Jeho historické ponížení v něm bude existovat jako ona otevřená emocionální rána, které bude velice snadné se dotknout. Bude stačit jedna (nevinně) mířená věta a v jeho systému to způsobí velkou bolest, jeho mozek mu dávné ponížení připomene a muž bude skutečně věřit, že za jeho nynější bolest a pocit ponížení může jeho manželka. Zmrzne nebo zaútočí a po ní bude chtít nápravu a péči.

Tohle se týká snad všech mužů, všichni jsme si v dětství prožili něco, co v nás zanechalo určité emocionální rány a zranění. V dospělosti pak můžeme dál žít v roli oběti nebo pochopit, že to, co si v sobě nosíme, je naše zodpovědnost. (ne naše vina!)

Se zodpovědností přichází uvědomění, že zranění uvnitř jsou moje a já mám moc je zahojit. Moje žena tu moc fakt nemá. (ta mě může na cestě hojení podpořit)

To je úlevné. Když totiž začnu hojit svoje emocionální rány, ty citlivá a bolavá místa uvnitř mě a na mě se také začnou hojit, začnou se zacelovat.

To znamená, když se jich příště moje žena dotkne, už to nebolí (vůbec/tak moc), už nenásleduje bouřlivá emocionální reakce, už nevznikne vlna obvinění a nárok, ať se změní.

Neznamená to, že se ze mě automaticky stane bez-pocitový bourák, se kterým už nikdy nic nepohne. Ale je obrovský rozdíl mezi tím, když mi žena prstem zatlačí na otevřenou ránu nebo na zahojenou jizvu.

Ani to neznamená, že už nikdy nebudu moci ženě říct - tohle se mi nelíbí, tohle mě bolí.

Když jsem ale celistvější, umožňuje mi to i v takových situacích být více ve vnitřním klidu a vnímat celou situaci pravdivě a se zdravým odstupem, aniž bych si to musel okamžitě vzít osobně a pak trpět a trestat svou ženu. Pak může být i moje reakce zdravá a adekvátní.

Spousta věcí se mě už nedotkne, spousta věcí se mě dotkne řádově méně a spoustu věcí, které se mě i tak dotknou, pak zvládnu zpracovat mnohem rychleji a elegantněji. To je za mě funkční cesta. Takhle chutná svoboda a mužská síla.

A ocení ji i ženy. Je to pro ně (i vztah) veliká úleva, když se při komunikaci nemusí starat o nás, o naše pocity, o to, aby v nás svým vyjádřením náhodou neprobudily raněného tygra nebo jedovatého hada.

Když je žena s mužem, o kterém ví, že primárně on se stará o svoje emoce a stav svého vnitřního světa, je v jejích očích veliký.

Pak ho může skutečně respektovat a otevřít se mu, důvěřovat mu. Pak je vůbec možné jít ve vztahu dál a hlouběji. To je velká životní výhra pro oba. Jejich děti. Pro celý svět.

Autor: Aleš Vavřinec | pondělí 23.5.2022 16:27 | karma článku: 7.02 | přečteno: 297x

Další články blogera

Aleš Vavřinec

Muži potřebují opustit svou vnitřní tvrdost

Přílišná vnitřní tvrdost muže ubíjí. Tvrdost totiž taky znamená zatvrdlost, zatuhnutí, zamrzlost. To už nezní tak sexy, co?

19.8.2022 v 13:51 | Karma článku: 9.50 | Přečteno: 321 | Diskuse

Aleš Vavřinec

Co všechno musíš udělat, aby ses měl rád?

Naučil ses, že láska není zadarmo. Naprogramovali tě, že si ji musíš zasloužit, že se kvůli ní musíš měnit a změnit. Naučil ses popírat sám sebe, potlačovat to, kdo jsi. Naučil ses svoje pravé Já schovávat ve stínu.

1.8.2022 v 7:07 | Karma článku: 11.27 | Přečteno: 315 | Diskuse

Aleš Vavřinec

Vzepři se vnitřní malosti!

Nikdo není větší než ty. A ty nejsi menší než kdokoli jiný. Nevěř tomu vnitřnímu hlasu, který tě o tom přesvědčuje, když stojíš tvář tvář autoritě nebo někomu (z tvého pohledu) úspěšnějšímu.

15.7.2022 v 6:45 | Karma článku: 8.02 | Přečteno: 247 | Diskuse

Aleš Vavřinec

Do školy? Díky, raději ne ...

Bavil jsem se s jedním učitelem o alternativním vzdělávání, když jsem řekl, že syn chodí do velmi originální lesní školky, zpozorněl. Zeptal se mě - co budete dělat, až narazí na státní školství? Nebude to pro něj šok?

14.7.2022 v 12:54 | Karma článku: 16.86 | Přečteno: 856 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 33.45 | Přečteno: 554 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 28.72 | Přečteno: 1917 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 16.48 | Přečteno: 280 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 6.26 | Přečteno: 208 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 18.02 | Přečteno: 269 | Diskuse
Počet článků 98 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 970

Vedu muže k jejich vnitřní síle a smyslu života. Individuálně i skupinově. Tvořím videa a podcasty - vzmuz.se

alesismail.cz

 

 

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...