Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

4 hříchy, kterými si dobrovolně ničíte sebevědomí

Sebevědomí je jako sůl z pohádky. Je nad zlato. Bez zdravého sebevědomí stojí život za houby. To vám řekne každý, koho nízké sebevědomí trápí. A přesto si ho dobrovolně ničíme. Sami sobě šlapeme po štěstí...

... protože bez zdravého sebevědomí nebudeme nikdy štastní a opravdu spokojení. Chcete i vy svoje sebevědomí spíše podporovat a kultivovat než ničit a omezovat?

Pojďme se tedy na ty 4 hříchy sebevědomí podívat:

 

  1. SEBEPOZNÁNÍ  Ještě jste se nepoznali. Nepotkali jste sami sebe. Vlastně skoro vůbec nevíte, kdo tam uvnitř vás žije. Za všemi těmi maskami pro ní/něj prostě není místo. Možná si myslíte, že se dobře znáte a že dobře víte, kdo a kým jste. Jenže pokud vaše sebevědomí není v plné síle, troufám si tvrdit, že vás tady ještě čeká nějaká práce – začít se nořit za všechny životní role a masky, co nosíte … až tam někde uvnitř sebe sama narazíte za staré zaprášené zrcadlo. Sfoukněte usazený prach a pohlédněte do něj. Garantuji vám, že budete příjemně překvapeni, koho tam uvidíte. Na tuhle sebepoznávací akci si musíte najít čas a pozornost. Buďte sami se sebou, ptejte se sami sebe, kdo jsem. Ticho a samota budou vaši nejlepší přátelé.
  2. SEBEPŘIJETÍ  Umíte přijímat účty, ale ne sami sebe. Bez sebepřijetí bude sebevědomí jen prázdné slovo na konci slovníku. Proč se nepřijímáte? Co jsou ty hrozné vlastnosti nebo aspekty, které vám to brání? Chcete být jiní a nejde vám to. Vím, znám to, taky jsem tam byl a občas pořád i jsem. Chcete být někým jiným, lepším, kvalitnějším, schopnějším, silnějším a nejde vám to. Mám pro vás dobrou zprávu, ono to nikdy nepůjde. Snažíte se být totiž někým jiným, než uvnitř jste. Z kočky psa neuděláte. Cesta není v tom se ještě usilovněji snažit změnit (tedy odmítat svoje přirozené já), ale zamilovat se do toho, kdo jste. Obejmout ho. Teď a tady. Jasně … možná k sobě cítíte nenávist, zlost, vztek nebo další škálu pocitů. Prima. Tak je v sobě neduste. Čelte jim v plné nahotě. Dejte jim průchod. Vypusťte je konečně ze sebe.
  3. RESPEKT  Říká se, že ve vztahu je nejdůležitější komunikace. Já říkám, že to je respekt. Bez respektu dobrý vztah nikdy nikdo nevybudoval, i kdyby to byl nejlepší rétor. A pevné sebevědomí je zrcadlo vztahu, který máte k sobě a bez respektu to také nepůjde. Respektujete se? Svoje přání? Pocity, emoce, myšlenky? Vlastní potřeby? Máte v úctě sami sebe a svou cestu? Svoje způsoby? Vím, vím moc otázek najednou. Ale zamyslete se nad nimi. Abyste sobě mohli říct zdravé ANO, musíte nejdřív někomu/něčemu v životě říci zdravé NE. Sami dobře víte, kde si necháte překračovat hranice nebo, kde je kvůli okolí překračujete vy. Přestaňte na sebe kašlat. Vymezte si kolem sebe tlustou čáru respektu. Vykolíkujte si svoje království a mějte k vladaři respekt.
  4. AUTENTICITA  Dělám si, co chci! Kdo z nás to může s plným vědomím a pravdivostí říct? Jsme tak zvyklí a naučení, trénovaní v tom být tu tak moc pro druhé a tak málo pro sebe, že už nám to často ani nepřijde divné. Jsme tak v zajetí cizích mravů a cizích cest, že se k té vlastní musíme pracně vracet. Nejsme zvyklí být sami sebou a projevovat se autenticky. Přirozeně. Pravdivě k sobě i okolí. Neukazujeme se v plné síle a kráse. Blokujeme sami sebe, aby … se něco náhodou nestalo. Jenže pak se nám dějou samé nepříjemné věci. Vztahy nám nefungují, zdraví hapruje, peníze k nám neplynou. Jsme k pláči i pro smích. A dost. Říkám už dost přetvářky a sebe omezování! Zaměřte se, kde všude v životě nejste sami sebou, kde všude nasazujete masku. Kde všude ustupujete a omezujete se. Kupte si malý blok na velké věci a každý den si tam zapisujte situace, kdy a kde jste nebyli autentičtí a proč. A pod to si vytvořte scénář, jak byste se chovali, kdybyste byli plně ve své síle a přirozenosti. Co chcete vy? Nejprve to dejte na papír a pak začněte měnit svoje chování od těch menších až po ty zásadní. Chovejte se podle nového scénáře. Ne podle strachu. Máte na to!

 

Tak to bychom měli. Ano všichni jsme někdy byli nebo pořád jsme sebevědomí hříšníci … ale vždycky existuje cesta, jak se od hříchu očistit a probudit v sobě nové já. To zdravé a sebevědomé. Pojďme do toho společně. Dnes. Ne zítra.

Autor: Aleš Vavřinec | čtvrtek 12.4.2018 14:02 | karma článku: 16,69 | přečteno: 970x
  • Další články autora

Aleš Vavřinec

Muži potřebují opustit svou vnitřní tvrdost

Přílišná vnitřní tvrdost muže ubíjí. Tvrdost totiž taky znamená zatvrdlost, zatuhnutí, zamrzlost. To už nezní tak sexy, co?

19.8.2022 v 13:51 | Karma: 9,50 | Přečteno: 322x | Diskuse| Společnost

Aleš Vavřinec

Co všechno musíš udělat, aby ses měl rád?

Naučil ses, že láska není zadarmo. Naprogramovali tě, že si ji musíš zasloužit, že se kvůli ní musíš měnit a změnit. Naučil ses popírat sám sebe, potlačovat to, kdo jsi. Naučil ses svoje pravé Já schovávat ve stínu.

1.8.2022 v 7:07 | Karma: 11,27 | Přečteno: 317x | Diskuse| Společnost

Aleš Vavřinec

Vzepři se vnitřní malosti!

Nikdo není větší než ty. A ty nejsi menší než kdokoli jiný. Nevěř tomu vnitřnímu hlasu, který tě o tom přesvědčuje, když stojíš tvář tvář autoritě nebo někomu (z tvého pohledu) úspěšnějšímu.

15.7.2022 v 6:45 | Karma: 8,38 | Přečteno: 247x | Diskuse| Společnost

Aleš Vavřinec

Do školy? Díky, raději ne ...

Bavil jsem se s jedním učitelem o alternativním vzdělávání, když jsem řekl, že syn chodí do velmi originální lesní školky, zpozorněl. Zeptal se mě - co budete dělat, až narazí na státní školství? Nebude to pro něj šok?

14.7.2022 v 12:54 | Karma: 17,10 | Přečteno: 856x | Diskuse| Společnost

Aleš Vavřinec

Proč není moudré se srovnávat s druhými ani se sebou

Včera do mě narazil jeden citát - neporovnávej se s ostatními, porovnávej se jen sám se sebou a s tím, jaký jsi byl v minulosti. Já si teda myslím, že naše společnost je porovnáváním posedlá a lehce ubrat by jí prospělo.

28.6.2022 v 13:23 | Karma: 10,17 | Přečteno: 269x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident má absolutní imunitu. Trump zaměstnal Nejvyšší soud, věří v průtahy

25. dubna 2024  19:09,  aktualizováno  19:40

Nejvyšší soud USA se poprvé zabývá otázkou, zda mají bývalí prezidenti absolutní imunitu vůči...

Trvalo to měsíc. Baltimore otevřel kanál pro lodě uvězněné po zřícení mostu

25. dubna 2024  19:34

Měsíc po zřícení přístavního mostu proplula nově otevřeným plavebním kanálem v Baltimoru první loď....

Chcete peníze? Máme otázky! Jourová jménem Bruselu griluje Ficovu vládu

25. dubna 2024  19:25

Nikdo si nepřeje, aby Slovensko přišlo o peníze z evropských fondů, řekla ve čtvrtek...

Ázerbájdžán v Karabachu zboural arménskou vesnici, na místě staví mešitu

25. dubna 2024  18:55

Ázerbájdžán v jedné ze znovuzískaných vesnic v Náhorním Karabachu zbořil 200 let starý arménský...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 98
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 977x
Vedu muže k jejich vnitřní síle a smyslu života. Individuálně i skupinově. Tvořím videa a podcasty - vzmuz.se

alesismail.cz

 

 

Seznam rubrik