Nevěra se šťastným koncem

4. 09. 2017 14:35:19
Jitka brečela a nemohla slzy zastavit, i když se o to ze všech sil snažila. Silný moment. Nikomu jsem to ještě neříkala ... soukala ze sebe slova, když se její oči začaly vysoušet. Svýho manžela miluju, ale Jirkovi jsem nemohla ...
odolat a vlastně ani nevím, proč se mi to stalo. Nechtěla jsem to. Natož abych něco takovýho plánovala. Prostě se to stalo. Pak jsme se do sebe zakoukali a já to teď nemůžu ukončit. Nejde mi to. Nechci přijít o svoje 10 letý manželství, ale něco mě k Jirkovi přitahuje a já se bojím, že nejsem dost silná, abych tomu nepodlehla i někdy v budoucnosti a to už by mě manžel asi zabil, vykouzlí Jitka na tváři nenápadný a trochu lišácký úsměv.

To byl začátek našeho sezení, kde se mi Jitka svěřila, že žila v docela spokojeném manželství s Evženem a malou dcerkou. Tak nějak jim to klapalo a pak se v jejím životě objevil Jirka. O něco starší chlapík, který jí učaroval na první pohled. Nejprve jí bylo v jeho přítomnosti moc příjemně, rozuměli si, smáli se spolu a náramně dobře se bavili. A jednoho dne spolu skončili i v ložnici. Tím to ovšem neskončilo. Celá Jitčina eskapáda ložnicí začala. Dalších pár měsíců se pravidelně scházeli, než na to Evžen shodou “náhod” přišel a celá aféra praskla. Měli doma pár týdnů střídavě tichou domácnost a Itálii, než se byli schopni se o budoucnosti i vztahu začít bavit jako dospělí lidé.

Chtěli spolu být i dál a pokračovat ve vztahu. Aspoň to tedy chtěli zkusit. Nějakou dobu to šlo celkem dobře, jenže Jitka na Jirku nemohla přestat myslet. Vkrádal se do jejích myšlenek i snů, toužila po něm a zároveň nechtěla přijít o dlouholetý vztah. A tak se rozhodla svou situaci vyřešit a ocitla se v křesle v mé pracovně. Začali jsme společně rozplétat zašmodrchané klubíčko tíživých pocitů a myšlenek, se kterým Jitka přišla. Začalo se ukazovat, že její manžel Evžen je dobrej chlap, ale Jitka u něj nemůže najít bezpečí, necítí z něj jakousi mužskou jistotu, že ví, co se svým životem. Necítila, že ji Evžen vnímá a bere jí vážně. Necítila, že o ni dostatečně pečuje a věnuje jí pozornost. A protože přesně tenhle model viděla u svých rodičů, nepřišlo jí to po dlouhá léta vlastně ani nějak divné a nestandardní. Prostě takhle to asi chodí v životě.

Jenže Jirka měl přesně to, co jí Evžen neuměl/nemohl dát. Cítila se vedle něj v bezpečí a mohla se konečně opřít o tu kýženou mužskou sílu. Popisovala, že se s Jirkou cítila jako pod stříškou, která jí chrání před všemi nástrahami světa. Ano Jitka podvědomě tak trochu hledala otce a toho našla v Jirkovi. Hledala všechno to, co nedostala od svého táty a co jí celý život chybělo. Co se marně pokoušela najít i u svého manžela. Jirkova stříška byla mocná. Po tomhle zjištění se Jitce náramně ulevilo. Pochopila mnoho věcí i souvislostí a našla si cesty, jak si svoje emoční díry z dětství začít plnit bez další nevěry.

Čím víc byla Jitka v pohodě, tím víc byl i vztah s Evženem v pohodě. Tím více radosti spolu oba zažívali. Jitka začala zářit, protože Evžen pochopil, že i on k nevěře přispěl svým dílem nepozornosti a nečinnosti. Pochopil, že za nevěru (i cokoli dalšího) mohou vždy oba dva. A nejenom pochopil, ale postupně uviděl, kde všude ho tlačí bota a kde všude má rezervy, kde je potřeba na sobě zapracovat, aby se cítil dobře v životě i ve vztahu. Jitka přestala hledat tátu a Evžen se stával z hodnýho kluka chlapem.

Příběh Jitky a Evžena dopadl dobře, oba pochopili, proč se jim nevěra přihodila, oba převzali svůj díl zodpovědnosti a oba byli ochotní a schopní na nápravě pracovat. Jejich příběh nám také ukazuje, jak důležitá je pozornost a péče ve vztahu, jak moc důležité je do vztahu neustále investovat čas, energii i pozornost. Jak moc důležité je o svých pocitech i myšlenkách správně hovořit. Vztah není jakási stabilní věc, ale velmi dynamický proces. Podobně jako zahrada, když se o ni nebudeme starat, zaroste plevelem a postupně se stane zcela neprůchodná. Mnozí se o své zahrady starají lépe než o své vztahy a pak se diví, že zahrada vzkvétá a vztah umírá. A v nefunkčním nebo nenaplněném vztahu neboli v zanedbané zahradě může jeden či druhý hledat pomoc někoho třetího - zahradníka. V našem případě se nabídl zahradník Jirka.

Pokud se ve vašem vztahu chcete vyvarovat návštěvy někoho třetího a nechcete se ve vaší společné zahradě potkávat s cizím zahradníkem nebo zahradnicí, pečujte o svůj vztah a buďte k sobě stále pozorní. Pamatujete si, jak jste se chovali na začátku vztahu? Co všechno jste dělali? Zkuste se do těch dob vrátit a inspirovat se. Naslouchejte si navzájem, buďte ochotní se domlouvat a komunikovat otevřeně a upřímně, mluvte spolu nejen o tom, co vás trápí, ale i co vás baví, oceňujte se a podporujte se navzájem, neberte vztah na lehkou váhu a nezlehčujte emoce ani myšlenky toho druhého. Buďte oporou sami pro sebe i druhého.

Protože čím více budete o vztah pečovat, tím menší šance, že nevěra navštíví i vás ...
Autor: Aleš Vavřinec | pondělí 4.9.2017 14:35 | karma článku: 15.54 | přečteno: 1281x

Další články blogera

Aleš Vavřinec

Muži potřebují opustit svou vnitřní tvrdost

Přílišná vnitřní tvrdost muže ubíjí. Tvrdost totiž taky znamená zatvrdlost, zatuhnutí, zamrzlost. To už nezní tak sexy, co?

19.8.2022 v 13:51 | Karma článku: 9.50 | Přečteno: 321 | Diskuse

Aleš Vavřinec

Co všechno musíš udělat, aby ses měl rád?

Naučil ses, že láska není zadarmo. Naprogramovali tě, že si ji musíš zasloužit, že se kvůli ní musíš měnit a změnit. Naučil ses popírat sám sebe, potlačovat to, kdo jsi. Naučil ses svoje pravé Já schovávat ve stínu.

1.8.2022 v 7:07 | Karma článku: 11.27 | Přečteno: 315 | Diskuse

Aleš Vavřinec

Vzepři se vnitřní malosti!

Nikdo není větší než ty. A ty nejsi menší než kdokoli jiný. Nevěř tomu vnitřnímu hlasu, který tě o tom přesvědčuje, když stojíš tvář tvář autoritě nebo někomu (z tvého pohledu) úspěšnějšímu.

15.7.2022 v 6:45 | Karma článku: 8.02 | Přečteno: 247 | Diskuse

Aleš Vavřinec

Do školy? Díky, raději ne ...

Bavil jsem se s jedním učitelem o alternativním vzdělávání, když jsem řekl, že syn chodí do velmi originální lesní školky, zpozorněl. Zeptal se mě - co budete dělat, až narazí na státní školství? Nebude to pro něj šok?

14.7.2022 v 12:54 | Karma článku: 16.86 | Přečteno: 856 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 10 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 77 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 11.42 | Přečteno: 153 | Diskuse

Filip Vracovský

Jak to vypadá Mordor ( Rusko ) už nám klepe na dveře ?

Krátká předsváteční úvaha ... Taky vás některé uklidňující zprávy spíš rozruší ? Račte vstoupit .....

28.3.2024 v 9:00 | Karma článku: 11.25 | Přečteno: 300 |

Michael Laitman

Odhalení tajemství Knihy života

Jeden mudrc kdysi řekl: „Člověk musí získat jak vědomosti, tak moudrost.“ Na otázku, jaký je mezi nimi rozdíl, odpověděl: „Vědomosti se získávají čtením knih, moudrost se získává čtením knihy, kterou jsi ty sám.“

28.3.2024 v 4:14 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 32 | Diskuse
Počet článků 98 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 970

Vedu muže k jejich vnitřní síle a smyslu života. Individuálně i skupinově. Tvořím videa a podcasty - vzmuz.se

alesismail.cz

 

 

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...