Tajemství dlouhodobých vztahů

Žijeme ve společnosti, která na všechno hledá nějaké nové a zaručené návody. Něco revolučního a tak bombastického, že to bude fungovat vždy a všude. Ideálně bez našeho velkého úsilí. 

Možná spějeme do doby, kdy se za nás i milovat budou stroje. :-) A vztahy nejsou výjimkou. I tady neustále hledáme různé nové a bezchybné postupy, které naše vztahy udělají nějak zázračně dokonalými. A samozřejmě u toho sekáme mraky chyb. 

 

Zapomínáme totiž na úplné základy, které je nutné dodržovat, pokud chceme žít dlouhodobě s partnerem v prostředí, které nám bude oběma sytit potřeby i touhy. První důležitý pilíř je Komunikace – přestat spolu otevřeně a beze strachu hovořit je první krok k rozchodu. Pokud se chceme cítit dobře, musíme otevřeně mluvit o tom, jak nám ve vztahu je, co prožíváme, co se nám líbí, ale i co se nám nelíbí a co přesně chceme, nechceme a proč. Musíme jít s vlastní kůží na trh. Plně se otevřít a jasně artikulovat vlastní potřeby a také jasně vymezit svoje hranice – co je pro nás ok a co rozhodně tolerovat nebudeme.

 

Další pilíř je Pozornost – kde chybí, nemůže být důvěra a bez důvěry nemůže být láska. Pokud se partnerovi nevěnujeme, naše pouto začne pozvolna umírat. Vztah je proces, nikdy není hotový a perfektně funkční. Pořád se o něj musíme ze srdce zajímat a plnit ho vlastní pozorností. Partner nechce mít doma pouze prázdnou fyzickou schránku, která jen přináší peníze nebo pravidelně vynáší koš. On nás potřebuje opravdově cítit. Vnímat, že jsme plně přítomni. Teď a tady. Pro sebe i pro něj.

 

Péče je další navazující pilíř. Vztah bez láskyplné péče je odsouzený k zániku. Letmé objetí a polibek nic nestojí, a přesto s nimi lidé šetří. Chceme dlouhodobý vztah? Pak se o něj musíme náležitě starat. Pravidelně, vášnivě a bez ustání. Pečovat o něj minimálně tak dobře, jak pečujeme o sebe. 

Autor: Aleš Vavřinec | pátek 2.6.2017 13:05 | karma článku: 19,95 | přečteno: 701x