Aleš Vavřinec

Změny bolí - Co jste pro ně ochotni obětovat?

21. 02. 2017 8:45:27
Velká životní změna bolí. Každej, kdo nějakou zásadní proměnu ve svým životě udělal, by o tom mohl vyprávět svoje. Rozhodně to není procházka růžovým sadem, kde...

...jde vše jak po másle, všichni jsou na vás hodní a milí a na cestě vpřed se neobjeví žádné zadrhnutí, žádný krok zpět. Nevěřte těm, kteří toto slibují nebo, že to udělají za vás, že oni znají řešení a recept na váš život.

Osobní proměna není žádná “legrace”. Stojí to pot, krev a slzy. Tady se láme chleba a věřte tom, že ne všichni, kteří se na začátku pro určitou změnu svýho života rozhodnou, ji taky zdárně dokončí. Pokud se bavíme o opravdu velké a hluboké změně, troufnu si říct, že jen menšina lidí je úspěšná.

Přesto se neustále setkávám s tím, jak moc lidé hledají zkratky, zázračné návody a univerzální rady, které by jejich transformaci udělaly rychlou a bezbolestnou. Chtějí pozitivní změnu, ale nechtějí pro ni nic moc udělat. Čekají, že to půjde nějak samo.

A zde se dostáváme ke stěžejnímu bodu - pokud chcete svůj život změnit k lepšímu v jakýkoli oblasti, žít naplno a autenticky, cítit se sami v sobě, ve vztazích a na světě fakt dobře, šťastně a svobodně, musíte pro to něco obětovat.

Něčeho se vzdát. Budete se muset vzdát svýho pohodlí. Svých zajetých kolejí. Svý komfortní zóny, kde je přece tak fajn a nic tu nehrozí - kromě promarněnýho života. :-) Možná se budete muset vzdát toxických a nezdravých vztahů s partnery, s kolegy i “přáteli”.

Budete muset čelit svému největšímu “sokovi” na cestě za změnou - sami sobě a svému podvědomému nastavení, které se velké změně zuby nehty brání, protože pro náš mozek je každá velká změna “nebezpečná”.

Budete muset obětovat svou netrpělivost. Budete muset přijmout fakt, že vašemu mozku je úplně jedno, jak rychle po sobě svou změnu chcete, on má svoje tempo - čím víc budete tlačit, tím více se budou kolečka zadrhávat.

Budete se muset vzdát mnoha starých a nefunkčních “jistot”, které sice znáte, ale zároveň vás zatěžují a táhnou ke dnu. Budete muset vykročit do neznáma a obejmout svou vnitřní prázdnotu.

Bude vás to stát třeba i spoustu času. Budete muset čelit svým strachům a vnitřním strašákům, kteří vás brzdí v rozletu. Nelze od svých strachů utíkat a zároveň se jich chtít zbavit. Budete muset makat a být houževnatí, odolávat myšlenkám, které se na cestě vpřed vždy objeví - kašli na to, nemá to cenu, vzdej to, je to moc těžký a blablabla ...

Jednoduše řečeno vnitřní proměna a jakákoli důležitá životní změna se neobejde bez pár kapek krve, potu a slz. Nebude to rozhodně zadarmo.

Já vím, tohle nikdo nechce číst, chceme všechno hned a bez úsilí, včera bylo pozdě! Kašlali jsme na sebe 5, 10 let a teď to toužíme za pár týdnů dohnat. :-)

Velká změna bolí, to je fakt. Jenže stagnace a úpadek bolí víc, na to vemte jed. Dívat se na svou nepříjemnou životní situaci a nic nedělat bolí daleko víc ...

Autor: Aleš Vavřinec | karma: 16.64 | přečteno: 608 ×
Poslední články autora