Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Syndrom Hodného kluka - Jak se stát opět chlapem

Každý muž chce být v hloubi duše pořádný chlap. Rozhodný, silný, milující, odvážný, stabilní, moudrý, houževnatý, nezlomný a s jasnou vizí. Ovšem ne každému se to podaří, mnoho pánů uvízne ve stanici Nice Guy – Hodný kluk.

Motto a hlavní motivace Hodného kluka je  – neublížit a vyhovět. Každému a kdykoli. Často i za jakoukoli cenu. Být vždy připraven vyhovět bližnímu svému a pomoci mu nést jeho břemeno. Připraven potlačovat svoje touhy a emoce, potírat svoje niterné přání. Obětovat svoje štěstí kvůli spokojenosti okolí.  

 

Jeho život je ovládán strachem – strachem neposlechnout, vybočit, jít si svou cestou, přestat plnit očekávání ostatních. Strachem přeseknout pouto dětství, dospět a převzít zodpovědnost za vlastní život. Strachem jasně se rozhodnout. No a hlavně strachem z odmítnutí. Právě strach z odmítnutí drží Hodného kluka za koule a nechce ho pustit. Přece, když nebude poslušný a hodný, může mu být odepřena láska a pozornost! A žádný Hodný kluk nechce být bez lásky a pozornosti. Hodný kluk se vyhýbá konfliktům, protože v jeho světe láska a konflikt nemohou být na jedné lodi.  

 

Jak takový Hodný kluk vlastně vzniká?   Hodným klukem se muž nerodí, Hodný kluk se vytváří. A to tak, že klučina v rodině zjistí, že takový jaký je, není plně přijímaný a jeho niterné potřeby nejsou plně uspokojené. Rychle zjistí, že aby byl přijatý, musí se změnit, musí změnit svoje chování, musí si to nejprve zasloužit a zavděčit se rodičům. Vůbec se v takové rodině nemusí dít žádná velká dramata. Hodný kluk se netvoří jen v absolutně nefunkčních rodinách, to by byl omyl si myslet. Někdy prostě stačí, když chtějí rodiče z dítěte jedničkáře, premianta a přeborníka v atletice naráz.  

 

Další častý scénář  – táta doma nebyl nebo v rodině nefungoval – nebyl pro kluka vzor. Pokud se do takové konstelace narodí chlapec, tak vidí a cítí (a věřte, že děti v sobě mají rentgen), že je máma smutná a trápí se. Hledá pořádného chlapa – oporu a pomoc. A tak se z kluka stane Hodný kluk a snaží mamince dopřát vše, co jí chybí. Vždy nachystán mamince vyhovět a pomoci. Stává se to jeho životním posláním a smyslem bytí. Touží mamince splnit každé přání, aby jí ulehčil život.  

 

Není divu, že pak stejný vzorec chování aplikuje na každou ženu (respektive i muže nebo autoritu třeba v práci), co by také mohl dělat jiného …. Jenže partnerka není maminka a tak Hodný kluk narazí. Někdy tvrdě a bolestně. Nerozumí tomu, vždyť přece všechno dělal dobře, snažil se, dával prostor a byl HODNÝ a správný. Zkusí to příště a pak znovu a znovu. Výsledek je frustrace, bolest a pocit bezmoci. Ať dělá, co dělá, nikdy není dost dobrý a schopný, aby se zavděčil.  

 

Jak se může stát z Hodného kluka chlap?  Naprosto zásadní je rozhodnutí. Rozhodnutí, že už si déle sám nebude šlapat po štěstí. Rozhodnutí odvážně vykročí vstříc životu a svému štěstí. Jít si za svým dobrým pocitem. Rozhodnutí a touha se probudit a nadechnout do své síly a svobody. Pokud se Hodný kluk upřímně rozhodne a vykročí na cestu vpřed, má z poloviny vyhráno. Další věc je vystopovat, co přesně způsobilo, že se stal Hodným klukem a uvědomit si, že už není malý kluk a okolnosti jeho života se od základů proměnily – podobně jako jeho fyzické tělo. 

 

 Je větší, starší, zkušenější, silnější a ve všech ohledech schopnější. Následuje důležitý krok – přiznat si, že to máma zvládne bez něj, že on nemůže mamince naplnit to, co ona potřebovala. Je nezbytné opustit svoje přesvědčení, roli spasitele a naplňovače jejích potřeb. Musí ji nechat žít její život a začít žít svůj, přeseknout pupeční šňůru jednou provždy.  

 

Cesta z Hodného kluka k dospělému chlapovi nemusí být vůbec snadná. To moc dobře vím z vlastní zkušenosti i ze zkušenosti klientů. Mysl se svého přesvědčení nechce zbavit bez boje, ale výsledek za to stojí. Chlap ožije, uvolní se, cítí se silnější a najednou má více energie. Celé jeho tělo je najednou veselejší. Jeho mysl se pročišťuje od starých lží. Konečně si dovoluje žít po svém, tak jak vždycky ve skrytu duše chtěl, tak jak si tajně přál. Strach je vystřídán láskou a respektem – především k sobě samému, ke svým potřebám, ke svým touhám a vizím.  

 

Už nepotřebuje schválení od okolí. Už nechce cizí návod na vlastní život. Je na sebe hrdý, a i když i na jeho cestě jsou a budou překážky, nehroutí se, ale čelí výzvám a umí je úspěšně překonat. Je vnitřně pevný a jistý si svými kvalitami. Věří si a věří i ostatním. Důvěřuje svému rozhodnutí. Přitáhne k sobě ženu, která ho zahrne láskou a umožní mu dále růst. Jako chlap se může každé ráno s klidným svědomím podívat sám sobě do očí.  

Autor: Aleš Vavřinec | pátek 20.1.2017 16:50 | karma článku: 25,95 | přečteno: 4474x
  • Další články autora

Aleš Vavřinec

Muži potřebují opustit svou vnitřní tvrdost

Přílišná vnitřní tvrdost muže ubíjí. Tvrdost totiž taky znamená zatvrdlost, zatuhnutí, zamrzlost. To už nezní tak sexy, co?

19.8.2022 v 13:51 | Karma: 9,50 | Přečteno: 322x | Diskuse| Společnost

Aleš Vavřinec

Co všechno musíš udělat, aby ses měl rád?

Naučil ses, že láska není zadarmo. Naprogramovali tě, že si ji musíš zasloužit, že se kvůli ní musíš měnit a změnit. Naučil ses popírat sám sebe, potlačovat to, kdo jsi. Naučil ses svoje pravé Já schovávat ve stínu.

1.8.2022 v 7:07 | Karma: 11,27 | Přečteno: 317x | Diskuse| Společnost

Aleš Vavřinec

Vzepři se vnitřní malosti!

Nikdo není větší než ty. A ty nejsi menší než kdokoli jiný. Nevěř tomu vnitřnímu hlasu, který tě o tom přesvědčuje, když stojíš tvář tvář autoritě nebo někomu (z tvého pohledu) úspěšnějšímu.

15.7.2022 v 6:45 | Karma: 8,38 | Přečteno: 248x | Diskuse| Společnost

Aleš Vavřinec

Do školy? Díky, raději ne ...

Bavil jsem se s jedním učitelem o alternativním vzdělávání, když jsem řekl, že syn chodí do velmi originální lesní školky, zpozorněl. Zeptal se mě - co budete dělat, až narazí na státní školství? Nebude to pro něj šok?

14.7.2022 v 12:54 | Karma: 17,10 | Přečteno: 856x | Diskuse| Společnost

Aleš Vavřinec

Proč není moudré se srovnávat s druhými ani se sebou

Včera do mě narazil jeden citát - neporovnávej se s ostatními, porovnávej se jen sám se sebou a s tím, jaký jsi byl v minulosti. Já si teda myslím, že naše společnost je porovnáváním posedlá a lehce ubrat by jí prospělo.

28.6.2022 v 13:23 | Karma: 10,17 | Přečteno: 269x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

„Smrt režimu.“ Za nápis si má nezletilá ruská studentka odpykat 3,5 roku

26. dubna 2024  6:20

Ruský vojenský soud odsoudil žákyni desáté třídy, sedmnáctiletou Ljubov Lizunovovou ke 3,5 roku...

Zavolíme! Kandidáti do eurovoleb se utkají v debatě vysílané i studentům škol

26. dubna 2024  5:42

Šest kandidátů pro volby do Evropského parlamentu přijalo účast v debatě Zavolíme!, která bude...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 98
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 977x
Vedu muže k jejich vnitřní síle a smyslu života. Individuálně i skupinově. Tvořím videa a podcasty - vzmuz.se

alesismail.cz

 

 

Seznam rubrik