Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Vítejte v ustrašené době, která přeje poníženým

Nastala zvláštní doba. Dynamická. Proměnlivá. Nestabilní. Pro někoho plná strachu a nejistot. Pro někoho doba ústupků i předsudků. Doba, kdy se dávno zapomenuté nálady i názory derou na povrch. Lačnící po krvi, po tvrdé ruce ...

... jasně daného řádu. Doba volající po bezpečí a ochraně. Před čím a kým je prakticky jedno. Důležité je, že to leží tam venku a my jsme tady uvnitř. Uvnitř bubliny…

Žijeme v době, kdy je všechno možné. Kdy na lásku a pravdu se nahlíží jako na neduhy. Jako na hendikep. Jako na elementy, které zasluhují shovívavý soucit nad nebožáky, kteří je vyznávají. Proti tomu stojí opěvovaná “pragmatičnost” a hrdý skepticismus. Cynický pohled plný omylů hlásající strach i nenávist. 

Hlas hystericky řvoucí do světa, že tu pro nikoho jiného není místo, s nikým jiným tu nelze žít. Věřím, že v zemi, kde vedle sebe v poklidu žijí hrdinové i kolaboranti, estébáci a jejich oběti, se ještě pár míst najde … 

Plujeme v době, kdy jak houby po dešti napříč společností rostou nové idoly. Nové figurky hlásající přesně to, co chce populace slyšet. Hlasité tlampače nenávisti se rozezněly naplno. Není úniku. Nelze se izolovat ve světě, který více než kdykoli dříve vypadá jako důmyslně utkaná pavučina. Nelze hrdě přeseknout jednotlivé nitky pavučiny, aniž by se celá nerozpadla a nezahubila i ty, kteří jí zničili … 

A přesto se o to mnozí pokoušejí. Snaží se svůj iluzorní a klamavý náhled na svět a společnost vnutit všem. Kdo nesouhlasí je nepřítel. Vyvrhel a zrádce. S takovými je třeba zatočit. Vystrnadit je, umlčet a zesměšnit. Vykleštit je fyzicky, duševně nebo alespoň symbolicky. 

Bloudíme v době, ve kterém se extrém považuje za zdravou a potřebnou polohu. Kdy radikální a omezený postoj je vyzdvihován a chválen. Cokoli menšího nestačí. Čím hlasitěji, tím lépe. Čím více razantní a nekompromisní, tím lépe. Uzavřenosti a touze po vysokých zdech je tleskáno. Otevřenost a pochyby jsou trestány zatím jen verbálně, jenže tak to vždycky začíná … 

Naplno a bez servítků a sebemenšího skrývání se odhaluje zcela nekritický pocit nadřazenosti. Pocit, že my jsme lepší. Jen a jen my. Ve všem a vždy. Máme lepší víru, barvu kůže, mozky i zadky. Lepší kulturu, vědu, HDP i IQ. Ve všem jsme vyspělejší a kvalitnější. V dnešní době je snadné podlehnout iluzi, že snad nás si Bůh vyvolil jako jeho nejmilejší a nejlepší národ a zemi na celém světě. 

Zapomínáme, jaké démony tyto názory v minulosti vyvolaly. Zapomínáme, že i my jsme ještě nedávno stáli na pokraji vyhubení … a nyní někteří volají po vyhubení jiných. Samozřejmě těch horších. Šílené.

Jenže kde roste pocit nadřazenosti? Kde se mu daří a sílí? Jen tam, kde je předtím pocit hlubokého ponížení. Jen tam, kde se zabydlel pocit - nejsem dost dobrý. Nadřazenost roste jen tam, kde chybí sebevědomí a sebedůvěra. Roste jen tam, kde chybí úcta sama k sobě i ostatním. 

Tam, kde chybí vděčnost a zdravá sebereflexe. Jen ten, který se sám ve svém nitru cítí ponížený a horší než ostatní, má pud k tomu se nadřazovat nad ostatní. Vlastní pocit méněcennosti vede k touze se povyšovat.

Kde vládne nadřazenost, není prostor pro debatu. Není prostor pro pokoru a naslouchání. Kde panuje nadřazenost, rozum spí. Jaké se nabízí východisko? Především nepovyšovat se nad ty, kteří se povyšují. To nedává smysl a vede to jen a jen do pekel. Nenávist zplodí jen další nenávist a opovržení. 

Je třeba vystoupit z davu. Jasně artikulovat stanovisko odmítající pohrdání druhými. Jasně odmítnout stanoviska strachu a plošné nenávisti. Mlčení jen posiluje dojem, že hlučící menšina je ve většině. 

Je zapotřebí si uvědomit své schopnosti, vlastní hodnotu. Cesta je stát se takovým člověkem, který nemá potřebu se nad druhými povyšovat, nelační po pocitu nadřazenosti a zároveň se necítí ani horší než ostatní, nespí v něm pocit ponížení. 

Každý musí začít u sebe, jinak to nefunguje. Ukazovat na všechny kolem je nešťastné. Role oběti nesluší nikomu. Štastný a sebevědomý člověk se jen tak nenechá vystrašit. Nezalekne se výzvy ani nové problematické situace. Nepodělá se z přijetí nové zodpovědnosti. Neuhne před pomoci někomu cizímu. 

To, zda budeme žít na zelené louce nebo vyprahlém písku, záleží jen a jen na nás ... 

Autor: Aleš Vavřinec | středa 24.8.2016 10:47 | karma článku: 14,13 | přečteno: 612x
  • Další články autora

Aleš Vavřinec

Muži potřebují opustit svou vnitřní tvrdost

Přílišná vnitřní tvrdost muže ubíjí. Tvrdost totiž taky znamená zatvrdlost, zatuhnutí, zamrzlost. To už nezní tak sexy, co?

19.8.2022 v 13:51 | Karma: 9,50 | Přečteno: 322x | Diskuse| Společnost

Aleš Vavřinec

Co všechno musíš udělat, aby ses měl rád?

Naučil ses, že láska není zadarmo. Naprogramovali tě, že si ji musíš zasloužit, že se kvůli ní musíš měnit a změnit. Naučil ses popírat sám sebe, potlačovat to, kdo jsi. Naučil ses svoje pravé Já schovávat ve stínu.

1.8.2022 v 7:07 | Karma: 11,27 | Přečteno: 317x | Diskuse| Společnost

Aleš Vavřinec

Vzepři se vnitřní malosti!

Nikdo není větší než ty. A ty nejsi menší než kdokoli jiný. Nevěř tomu vnitřnímu hlasu, který tě o tom přesvědčuje, když stojíš tvář tvář autoritě nebo někomu (z tvého pohledu) úspěšnějšímu.

15.7.2022 v 6:45 | Karma: 8,38 | Přečteno: 247x | Diskuse| Společnost

Aleš Vavřinec

Do školy? Díky, raději ne ...

Bavil jsem se s jedním učitelem o alternativním vzdělávání, když jsem řekl, že syn chodí do velmi originální lesní školky, zpozorněl. Zeptal se mě - co budete dělat, až narazí na státní školství? Nebude to pro něj šok?

14.7.2022 v 12:54 | Karma: 17,10 | Přečteno: 856x | Diskuse| Společnost

Aleš Vavřinec

Proč není moudré se srovnávat s druhými ani se sebou

Včera do mě narazil jeden citát - neporovnávej se s ostatními, porovnávej se jen sám se sebou a s tím, jaký jsi byl v minulosti. Já si teda myslím, že naše společnost je porovnáváním posedlá a lehce ubrat by jí prospělo.

28.6.2022 v 13:23 | Karma: 10,17 | Přečteno: 269x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Biskupové se distancovali od Zemanovy akce v Arcibiskupském paláci

24. dubna 2024  19:05,  aktualizováno  21:31

Pražský arcibiskup Jan Graubner se distancoval od akce, při které byla minulý týden v...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Maďarský zákon o svrchovanosti dráždí europoslance, mají „vážné obavy“

24. dubna 2024,  aktualizováno  20:25

Nový maďarský zákon o svrchovanosti, který má bránit zásahům zvenčí do národní politiky, v rezoluci...

Ukrajina tajně použila střely dlouhého doletu, nová pomoc vítězství nezaručí

24. dubna 2024  20:19

Ukrajinská armáda už začala používat balistické rakety dlouhého doletu. Tajně jí je poskytly...

Velvyslanectví Thajského království
Political, Cultural and Economic Affairs Assistant

Velvyslanectví Thajského království
Praha
nabízený plat: 34 310 - 39 458 Kč

  • Počet článků 98
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 977x
Vedu muže k jejich vnitřní síle a smyslu života. Individuálně i skupinově. Tvořím videa a podcasty - vzmuz.se

alesismail.cz

 

 

Seznam rubrik